5 tipů, jak mít vždy dostatek peněz

12.11.2022 17:22

Nebaví vás už žít od výplaty k výplatě? Máte obavu, jak byste zvládli nečekané náklady? Musíte se kvůli nedostatku peněz omezovat? Pak možná jen nemáte dobře nastavená základní pravidla, podle kterých s osobními financemi hospodařit. Podívejte se, jaké malé změny můžete udělat hned, abyste v budoucnu nemuseli trpět nedostatkem peněz.

 

naspořené peníze

 

1. Stanovte si měsíční rozpočet

Kdy je nejtěžší vyjít s penězi a dodržet pravidelný měsíční rozpočet? Když žádný stanovený rozpočet nemáte. Nemusíte hned počítat každou maličkost, za kterou utratíte peníze. Bohatě stačí držet se několika základních pravidel.

V první řadě si udělejte představu, kolik měsíčně vyděláte a kolik utratíte. Jsou vaše výdaje vyšší, než příjmy? Pak je čas podívat se podrobně, kam peníze měsíčně mizí a kde můžete ušetřit. Můžete přitom využít šikovné funkce internetového bankovnictví, které umí automaticky rozdělit platby, provedené kartou, do různých kategorií (potraviny, oblečení, zábava atd.). Pro přesnější přehled pak využijete mobilní aplikace.

Jako jedno z pravidel pro zdravé osobní finance se uvádí princip „50/20/30“. Podle této filosofie byste měli 50 % svého příjmu využít na nutné výdaje, jako je bydlení a splátky. Dalších 20 % peněz byste měli směřovat do spoření, pojištění a finanční rezervy. Posledních 30 % příjmu pak patří osobním zájmům, ať už je utratíte za oblečení, kulturní program, nebo odložíte na letní dovolenou.

 

2. Spořte efektivně

Uspořádejte si finance tak, abyste měli možnost aspoň něco málo odkládat. Nejlepší je nastavit si trvalý příkaz, který nenápadně pošle část peněz na spořící účet hned po tom, co vám přijde výplata. Nemusí přitom jít o nijak velkou částku. Využijte systém obálek. Spořte si odděleně na dovolenou, na vánoční dárky nebo třeba na zubaře. Některé spořící účty umí přímo rozdělit příchozí peníze do virtuálních obálek podle variabilního symbolu.

Nezapomínejte také na dlouhodobé spoření, abyste si zajistili pohodlí a prosperitu. Rozhodně si alespoň malou částku posílejte na doplňkové penzijní spoření. Stát na něj docela zajímavě přispívá, vaše vklady jsou tam zajištěné proti ztrátě hodnoty a jednoho dne se nebudete muset spoléhat jen na základní výši důchodu.

Vlastníte-li nemovitost, uvažte i stavební spoření. I k tomuto typu spoření se vážou státní příspěvky, a navíc vám umožní dosáhnout na zvýhodněnou půjčku například na rekonstrukci.

Pokud vás nelákají konvenční finanční produkty a hledáte lepší dlouhodobé zhodnocení svých peněz, zaměřte se na investice do podílových fondů či akcií. Obnáší sice jistou míru rizika, ale v dlouhodobém horizontu vám mohou vydělat nejvíc.

 

3. Sjednejte si dobré pojištění

Jak se říká, neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Investujte do dobře nastaveného pojištění a pravidelně si pojistky aktualizujte. Základem je dobré životní pojištění. Vyřeší vám třeba situaci, kdy budete mít delší dobu snížený příjem kvůli neschopence, nebo vás dokonce zdravotní potíže přivedou do invalidního důchodu.

Také pojištění občanské odpovědnosti a odpovědnosti v zaměstnání (lidově „pojistka na blbost“) vám může ušetřit nemalé finanční náklady. Nikdy totiž nevíte, kdy se připletete k neštěstí někoho jiného.

Dále si nezapomeňte pojistit svůj cenný majetek. Především vybavení domácnosti, nemovitost, drahé auto, nákladné sportovní potřeby, ale třeba i domácí mazlíček, to vše se dnes dá finančně ochránit kvalitní pojistkou. V případě nenadálých událostí pak díky pojištění nepřijdete o své úspory.

 

4. Budujte si finanční rezervu

Všichni se v životě setkáváme s nečekanými výdaji. V lepším případě jednorázově utrácíme vyšší částky za splnění svých přání. V takové chvíli se ještě dá rozhodovat, jestli je to pro náš rozpočet únosné či nikoliv. Co když ale není na výběr? Náhrada porouchaného spotřebiče, oprava závady na autě nebo jen bílé plomby u zubaře, to vše může stát i desítky tisíc a přitom nemůžete několik měsíců čekat, než si takové peníze našetříte.

Proto se jako první pravidlo zdravých osobních financí uvádí, že byste měli mít nějaké prostředky dané stranou. Jak velká by měla být finanční rezerva? Nejméně trojnásobek až šestinásobek pravidelných měsíčních výdajů (některé zdroje uvádějí i šest měsíčních výplat). Tyto peníze vám pomohou vyřešit také krátkodobý pokles pravidelného příjmu, například v důsledku ztráty zaměstnání.

 

5. Nebuďte na sebe příliš přísní

Peníze hrají v životě významnou roli a rozhodně ovlivňují jeho kvalitu. A většinu rozhodnutí děláte hlavně s ohledem na finanční stránku věci. Jakou práci vzít, kde a jak bydlet, co koupit či nekoupit, jestli jít do kina nebo raději doma koukat na televizi... Přesto ale nenechte peníze váš život narušovat.

Nemá smysl se nadměrně stresovat tím, jestli jste přesně dodrželi měsíční rozpočet. A v žádném případě nesmí finance tvořit třecí plochy ve vztazích.

Nastavte si rozumná základní pravidla (u rodinného rozpočtu taková, na kterých se shodnete). Pokud můžete něco zautomatizovat, udělejte to. Jedině tak nebudete trávit údržbou svých peněz a účtů zbytečně moc času.

A nezapomeňte si občas dopřát nějaký malý finanční hřích. Když čas od času koupíte něco jen tak pro radost, vyhnete se do budoucna nutkavé potřebě impulzivně nakupovat nesmysly.

 

Závěrem

Věnujte svému finančnímu životu trochu pozornosti, abyste vždy měli dostatek peněz. Začněte měsíčním rozpočtem, abyste měli představu, s čím vlastně budete dál pracovat. Kolik peněz vám měsíčně zbývá, nebo naopak chybí? Podle toho pak můžete začít šetřit, spořit a vytvářet si dobré finanční zázemí. Bude se vám pak lépe dařit jak v krátkodobém horizontu, tak i ve vzdálenější budoucnosti.

 

Zpět