Důchod a půjčky: Jde to dohromady?

02.05.2013 11:58

Půjčovat si v důchodu zpravidla není moc dobrý nápad. Na druhou stranu, někdy nastanou i takové okolnosti, že není zbytí. S jakými nástrahami se důchodce musí potýkat, když si chce půjčit peníze od některé z institucí?

U bank je to složité

Banky, tedy alespoň ty působící v České republice, jsou velmi opatrné. Do určité míry raději vydělávají pomalu, než aby půjčovaly každému a doufaly ve vysoký zisk. A důchodci jsou vždy poměrně rizikovými klienty – zvýšené riziko úmrtí, snížené příjmy a podobně. Proto se banky od půjček pro důchodce většinou distancují, případně nastavují věkový limit, nad který prostě nepůjčí. Je to pochopitelné jednání, ale najdeme i bonitní důchodce, kteří si například přivydělávají, nebo mají dostatečné výplaty z penzijního připojištění a poměrně vysoký důchod. Mnohem přínosnější by tak byl spíše individuální přístup ke každému klientovi, ne takovýto způsob opatrnosti, která hraničí až s věkovou diskriminací.

Nebankovní společnosti se na půjčky pro důchodce specializují

Banky svým přístupem, mimo jiné, otevírají i možnosti pro nebankovní společnosti, které se na rizikovější klientelu zpravidla specializují. Důchodci, ženy na mateřské dovolené, studenti, ale i lidé nezaměstnaní, nebo bez doložitelných příjmů, mají prostě často jedinou možnost, a to využít nebankovní půjčky. Na jednu stranu mohou být rádi, že existuje alespoň tato možnost, na druhou stranu je třeba si uvědomit, že nebankovní půjčky mají zpravidla vyšší úrok, podle rizikovosti konkrétního produktu. Důchodci mohou využívat půjčky bez dokládání příjmů, nebo svou bonitu dokládat důchodovým výměrem, přičemž je třeba hlavně dbát na splatitelnost závazku a počítat přitom vždy s nejhorší variantou a proti ní se pojistit (tedy zde zpravidla proti smrti).

Opatrnost musí být na prvním místě

Senioři musejí k půjčkám přistupovat obzvlášť opatrně. Hrozí jim hned několik nebezpečí:

1.       Nesplacení závazků ze zdravotních důvodů

2.       Nesplacení kvůli vysokým úrokům (nebankovní půjčky jsou dražší)

3.       Podvod

První dvě rizika jsou zcela zřejmá a bránit se můžete jedině tak, že si nevezmete, nebo své rodiče nenecháte vzít takovou půjčku, která je nad síly dlužníka, a navíc bude dlužník pojištěn pro případ smrti, aby byly i v takový moment dostupné finanční prostředky pro splacení úvěr.

Třetí bod je komplikovanější, protože důchodci jsou často terčem podvodníků na všech frontách. Základem by měla být mezigenerační pomoc – finančně gramotné děti, nebo vnoučata by s dojednáním půjčky měly pomoci. Pro detailní informace o úvěrech pro rizikové skupiny občanů navštivte web pujckypronezamestnane.com.

 

Zpět