Jak si půjčit na směnku a neprohloupit

24.04.2013 21:50

Obyčejný kus papíru, jehož hodnota může být ale ohromná – záleží jen na tom, jakou částku na něj napíšete a podepíšete. Dne se čím poměrně běžně využívá jako nástroj pro snadné, rychlé a administrativně nenáročné poskytování úvěrů zejména soukromými investory.

Kdy je směnka vhodná?

Kvality směnky se nejvíce projevují ve třech případech:

1) Žadatel o půjčku spěchá, tudíž nemá čas řešit milion náležitostí, které běžně s úvěry souvisejí. Vybere si tedy půjčky na směnku, díky kterým může získat peníze bez prodlení.

2) Žadatel není příliš bonitní, nebo má jiné resty z minulosti, které ho vylučují od získání běžného úvěru – na směnku stále peníze dostat může, protože jde o snadno vymahatelný cenný papír, který je pro věřitele zárukou navrácení peněz.

3) Dlužník a věřitel se do těchto rolí dostanou náhodou, nebo nečekaně – pak stačí sepsat směnku se všemi jejími náležitostmi a je hotovo (asi všichni známe filmy s pokerovými dlužníky, kteří se při hře jednoduše upsali směnkou, která je pak pronásledovala jako stín).

Co byste měli určitě vědět

Směnka je velmi specifická forma uznání dluhu. Nejde o dvoustrannou smlouvu, takže ji podepisuje pouze dlužník, případně ještě ručitelé. Podpisy na směnce se úředně neověřují a vymahatelnost správně sepsané směnky je velmi snadná.

Pakliže si tedy nejste jisti svou schopností dluh splatit, na směnku si rozhodně nepůjčujte. To by sice mělo platit v případě všech úvěrů, ale zde především. Přesto jde o jeden z mála způsobů, jak získat peníze v opravdu těžké životní situaci, protože věřitel má se směnkou v ruce hned několik výhod: Jistotu takřka nevyvratitelného nároku na vrácení peníze, možnost získat eskontní úvěr (odkoupení směnky bankou) a v některých případech i případné daňové „úlevy“, protože s daněním úroků z půjčky na směnku je vcelku ošemetná záležitost, protože se nikde na směnce nemusí jistina ani samotný úrok stanovit.

Více informací o různých druzích půjček, jejich výhodách i úskalích, najdete na portálu https://pujckyauvery.com

Zpět