K čemu je dobrý registr dlužníků?

09.05.2013 23:06

Pro potřeby institucí poskytující zpětně placené služby byl vytvořen registr dlužníků (respektive více registrů), který shromažďuje informace o nespolehlivých klientech, kteří svým závazkům v minulosti nedostáli a existuje u nich zvýšená pravděpodobnost, že se takové (ne)jednání bude opakovat.

Zápis v registru znamená stopku půjčkám

Důvodem pro vznik registru je především snaha takovéto klienty vyfiltrovat a neposkytovat jim podobné služby. Zápis v registru tedy zpravidla představuje nepřekonatelný problém při vyřizování žádosti o půjčku. Na první pohled to zní jako rozumné řešení, které by mělo zabránit lidem spadnout do dluhové spirály a společnostem přijít o investice. Jenže vše není tak snadné, jak se na první pohled zdá a v případě registru dlužníků to platí dvojnásob.

Dostat se do registru není složité

Základním problémem registru je, že spadnout do něj není vůbec složité a často ani zasloužené. Ještě zásadnější chybou však je, že vyškrtnutí trvá hodně dlouho a jen tak si ho nezařídíte. Stačí jedna chybka a registr vás pohltí, jedna opomenutá faktura a banky na vás pohlížejí jako na nezodpovědného a nežádoucího klienta (pokud po nich chcete půjčku).

V praxi se stávají i případy, že se člověk do registru dostal, aniž by měl kdy nějaké závazky po splatnosti a automatické vyškrtnutí zde opravdu nehrozí – vše si budete muset oběhat, nebo vyčekat, což dělá z registru dlužníků nepoužitelný nástroj.

Půjčky bez registru

Naštěstí existují i instituce, které se registrem moc nezabývají. Buď ho úplně ignorují, nebo k němu pouze přihlížejí. Zpravidla jde o společnosti nebankovního charakteru, které poskytují půjčky bez registru za o něco vyšší úrok, než je běžné. Ten vyvažuje zvýšené riziko takové investice.

Výhodou je rychlost a jednoduchost

U půjček bez registru žadatelé oceňují hlavně minimální administrativní zátěž – zpravidla stačí doložit příjmy a půjčka je bez odkladů schválena. Posuzování žádosti je velmi krátké a pro všechny zúčastněné značně zjednodušené. U expresních půjček tak například registr dlužníků ani být zkoumán nemůže, protože by šlo o nežádoucí zpoždění – přitom právě za rychlost vyřízení jsou lidé ochotni si občas připlatit, když je finanční tíseň, nebo touha po nákupu příliš vysoká. Doporučujeme navštívit portál stastnepujcky.cz, na němž najdete celou řadu užitečných článků o problematice půjček.

Zpět