Osobní finance: Proč se vyplatí být finančně konzervativní?

20.11.2022 22:59

V současné nejisté době si stále více lidí musí „utahovat opasky“. S tím souvisí pojem finanční konzervatismus. Co to znamená být finančně konzervativní a jak vám opatrnost ohledně osobních financí může finančně odlehčit?

Být, či nebýt finančně konzervativní? To je otázka, na kterou si musí odpovědět každý člověk. O co přesně se jedná?

Realisticky je pro vás smysluplnější být finančně konzervativní, protože to znamená, že jste opatrnější, pokud jde o způsob, jakým nakládáte se svými financemi a jak své peníze utrácíte nebo investujete. Finančně konzervativní člověk nakládá se svými osobními financemi rozumně a s rozmyslem nehledě na aktuální stav ekonomiky. Je finančně přizpůsobivý. To znamená, že může snížit částku, kterou utratí, když se ekonomice nedaří.

Stručně řečeno – jste-li finančně konzervativní, jste opatrní ohledně svých osobních financí a s penězi operujete s jasně daným pevným plánem, který pevně dodržujete. Snažíte se minimalizovat finanční rizika.

Co to znamená být finančně konzervativní?

Pokud jde o osobní finance, jste finančně konzervativní, pokud plánujete, jak se svými penězi naložíte a jasně víte, co chcete se svými penězi dělat. Znamená to, že jste opatrní ve svých investicích a zbytečně se finančně nezatěžujete.

Nenechte se mýlit, neznamená to, že neinvestujete. Ani to neznamená, že neděláte věci, které máte rádi nebo o kterých sníte. Místo toho plánujete a na investice, hmotné věci, zážitky atd. si ušetříte.

Být finančně konzervativní v podstatě znamená, že jste se svými penězi opatrní. Pečlivě vážíte své nákupy a pokud můžete, vyhýbáte se dluhům. Máte vypracovaný solidní finanční plán, kterého se držíte, a dokážete tak uskutečnit vaše finanční cíle.

Proč se vyplatí být finančně konzervativní?

Pokud jste finančně konzervativní, pracujete na vašich peněžních návycích. A zdravé peněžní návyky vedou k budování bohatství. Někdo, kdo je finančně konzervativní, je připraven zvládnout finanční nouze. Například má plán na odchod do důchodu. Disponuje značnými úsporami a investicemi a rovněž má dobře organizovaný plán, jak dosáhnout každého ze svých hlavních finančních milníků, jako je například vybudování dostatečné finanční rezervy. Mnoho starostí zmizí, když jste finančně připraveni zvládnout neočekávané.

Být finančně konzervativní neznamená, že se nemůžete dostat do finančních problémů, jako je ztráta zaměstnání nebo nečekaná lékařská pohotovost (vážný uraz, dlouhodobější nemoc). Znamená to však, že budete mít nástroje, jak se s těmito problémy vypořádat. To znamená, že budete mít k dispozici solidní nouzovou rezervu a také nezbytné pojištění pro pokrytí těchto situací.

Jak se stát finančně konzervativním?

Pokud vás nebaví neustále spravovat vaše osobní finance nebo máte pocit, že peníze prostě mizí a nemáte ponětí, kam se poděly, musíte si nastavit solidní plán, který vám umožní stabilně investovat a šetřit peníze. Finančně konzervativní člověk se těší na budoucnost a připravuje se na neznámé budováním finanční rezervy, ke které má přístup v případě nouze.

Váš finanční plán bude zahrnovat dlouhodobé investiční a spořící cíle a také solidní rozpočet, kterého se budete každý měsíc držet. Tím usnadníte správu svých peněz. Možná že vám tyto kroky znějí jednoduše, nicméně jejich uskutečnění bude vyžadovat čas a úsilí. Většina finančně konzervativních lidí roky tvrdě pracovala, aby se dostali tam, kde se cítí pohodlně a mohou řešit situace finanční nouze, pokud k nim dojde. Nenechte se odradit, pokud vám bude trvat dlouho, než se k tomuto bodu dostanete.

Znamená finanční konzervatismus, že si nemůžete nic koupit?

Finančně konzervativní lidé si i nadále kupují věci, které chtějí. Zřídka jsou však ve svých nákupech impulzivní. Udělají si čas na pečlivý průzkum produktů, které chtějí. Také ušetří a zaplatí v hotovosti za většinu položek, s výjimkou koup nemovitosti a případně automobilu. S impulzním nakupováním mají zřídkakdy problém, a pokud ano, zavedou kroky k omezení zbytečného utrácení.

Většina finančně konzervativních lidí má soubor pravidel, kterými se řídí, pokud jde o nákupy a například to, zda si koupit nové, nebo ojeté auto. Budete-li finančně plánovat, budete mít často více dostupných finančních prostředků, které můžete utratit za věci, které chcete. Nemusíte se nutně obejít bez materiálních věcí, ale můžete se nyní uskromnit, abyste se měli později lépe.

Lze být příliš finančně konzervativní?

Je možné se natolik soustředit na úsporu peněz a budování bohatství, že to začne překážet v plnohodnotném prožívání vašeho života. Vaše úzkosti a strach o finance mohou překonat ty nejdůležitější věci ve vašem životě. Abyste tomu zabránili, stanovte si realistické, dosažitelné a měřitelné cíle, díky kterým se dostanete do bodu, kdy budete vědět, že jste svých cílů dosáhli. Rozdělení vašich cílů na měsíční a roční milníky vám také pomůže rozpoznat, kdy jste dosáhli bodů, kdy se již nemusíte bát a zbytečně kvůli penězům stresovat.

Je důležité si uvědomit, že správné nakládání s financemi vás naopak povede k tomu, abyste si mohli užívat života. Jestliže špatná finanční rozhodnutí omezují vaši schopnost užívat si života, i když jste bez dluhů a máte dost naspořeno do budoucna, je čas podívat se na rozhodnutí a rozpočet, který máte nastavený. Vaším cílem by mělo být ušetřit tolik, aby to pozitivně ovlivnilo váš rozpočet, ale ne natolik, abyste si nemohli nic dopřát.

Zvolte si zlatou střední cestu

Vezměte v potaz, že každý má jinak nastavenou úroveň vnímání rizik. Co je pro jednoho rizikové, nemusí jinému vadit. Obecně platí, že finančně konzervativní člověk je opatrný a chrání se před riziky. Některá rizika – například investování – by však měla být součástí vašeho dlouhodobého finančního plánu.

Vyznávání skromného životního stylu je důležitým krokem k tomu, abyste začali vycházet s penězi. Můžete najít způsoby, jak snížit své výdaje, abyste měli více peněz na investice. Můžete také hledat konzervativnější investice, které stále umožní vašim penězům růst rychleji, než je míra inflace. Mezi takové investice patří například dluhopisy s pevným úrokovým výnosem.

Využití pomoci finančního poradce vám pomůže pochopit, proč a do jakých finančních nástrojů investovat. Rovněž vám osvětlí rizika spojená s každým typem investice. Pochopení rizik vám může pomoci odstranit jakýkoli strach, který můžete mít, a umožnit vám investovat tak, abyste v průběhu času mohli budovat bohatství. Pokud máte pocit, že byste mohli být finančně konzervativnější, než jste v současné době, nastavení rozumného rozpočtu a dlouhodobějších finančních cílů je dobrým způsobem, jak začít.

Zpět