Podnikatelské účty a úvěry

17.06.2012 14:04

Podnikatelé a firmy mohou pro své potřeby využít celou řadu bankovních finančních produktů. Každý podnikatel by měl mít založen podnikatelský účet. V praxi používají některé OSVČ k podnikání běžný bankovní účet určený pro fyzické osoby, ale zpravidla tím porušují obchodní podmínky banky, protože tento běžný účet není povoleno používat pro podnikatelské účely.

Běžných účtů určených pro podnikatele je celá řada a každá banka vám nějaký určitě nabídne. ČSOB banka nabízí tři varianty podnikatelských účtů. Podnikatelské konto využijí živnostníci a menší firmy, které mají menší množství platebních operací (řádově jednotky operací měsíčně). Firemní konto je zaměřeno na podnikatele a menší firmy a pokrývá běžné finanční potřeby. Třetím podnikatelským účtem, který nabízí ČSOB banka je Obchodní konto určené pro střední firmy s potřebou častého platebního styku.

Komerční banka nabízí pro podnikatele dva podnikatelské účty. Tzv. Profi účet slouží pro běžné potřeby podnikatele a je možné si jej nastavit podle vlastních potřeb. Druhým finančním produktem je Profi účet pro začínající podnikatele.

Česká spořitelna poskytuje Firemní účet pro drobné podnikatele a menší firmy. Dále mohou podnikatelé využít Běžný účet v české/cizí měně, který zajišťuje základní potřeby spojené s podnikatelskou činností.

 

Kromě podnikatelských účtů mohou živnostníci a firmy využít také úvěry pro podnikatele.

 

Mezi základní úvěrové finanční produkty patří:

1) Povolené přečerpání účtu – banka umožní právnické osobě překlenout dočasný rozdíl mezi příjmy a výdaji.

2) Kontokorentní úvěr – neúčelový úvěrový produkt s cílem překlenout přechodný nedostatek financí.

3) Kreditní karta pro podnikatele – nabízí podobné podmínky jako kreditní karta pro fyzické osoby.

4) Revolvingový úvěr – slouží k financování provozních potřeb, je realizován na měsíční bázi.

5) Podnikatelský úvěr – právnická osoba si může zvolit účelový úvěr nebo úvěr, kde není třeba prokazovat jeho účelovost. Podnikatelský úvěr je zpravidla poskytován k profinancování investičních potřeb.

6) Zaručení banky – banka se písemně zaručí za podnikatele a zajišťuje tak jeho závazky vůči jiným subjektům.

 

S těmito bankovními produkty tak vždy najdete to správné řešení pro vaše firemní finance.

 

 

 

 

 

 

Zpět